Türkiye’den Azerbaycan’a gidecekseniz seyahatiniz eğer 30 günü aşmayacak ise Azerbaycan vizesi almanıza gerek yoktur. Eğer seyahatinizin süresi 30 günü aşıyorsa Azerbaycan’da bulunan konsolosluklardan dilerseniz vize sürenizi uzatabilirsiniz. Kendi ülkemizde ve İran, Bulgaristan, Ermenistan, Amerika Birleşik Devleti, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkmenistan ve daha birçok ülkenin Vatandaşlarının yapacakları Azerbaycan seyahatlerinde konsolosluklara gitmeden Elektronik Vize sisteminden faydalanabilirler. Daha fazla bilgi almak adına Yüzyıl turizm vize yetkililerimizle görüşebilir ve elektronik vize sistemi konusunda dilerseniz bilgi isteyebilirsiniz. Biz yıllardan beri sizler için en iyi hizmet verebilmek adına çalışan Yüzyıl turizm olarak vizesiz ülkeler için dahi olsa yardımcı olabilmek ve kafanızdaki soru işaretlerini kaldırabilmek adına hep buradayız.
Azerbeycan’a seyahat edebilmek için Azerbaycan vizesi alınmasına gerek yoktur. Ancak 2019 yılı itibarıyla elektronik vize uygulaması getirilmiştir. Azerbaycan e-vizesini nasıl alacağınız hakkında sizinle hemen iletişime geçmemiz için aşağıdaki formu doldurmanız yeterli olacaktır. Formu doldurmanız halinde en kısa zamanda vize danışmanlarımız sizi arayacak ve dilerseniz e-vize konusunda bilgilendirme sağlayıp, yardımcı olacaktır.
Azerbaycan E-Vize Ücreti
Azerbaycan’a yapılacak seyahatlerin ilk 1 aylık süresi için Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yapılan başvurularda Azerbaycan tarafından uygulanan ASAN isimli elektronik vize sistemi ile vize alınarak giriş yapılabilmektedir. Azerbaycan’a giriş için alacağınız e-vizenin maliyeti, vizenin düzenleneceği işlem süreçlerine göre farklılık gösterecektir. Azerbaycan e-vizesi için ödenmesi gereken ücretler şu şekildedir:
Standart: 45 $
Acele: 75 $
Çok Acele: 105 $
Kimler Vize Almak Zorundadır?
Daha önceleri Yeşil (Hususi), Gri( hizmet), Siyah (Diplomatik) pasaport hamilleri Azerbaycan’a 180 gün içerisinde 90 gün vizesiz giriş yapabiliyor; Bordo (Umumi) pasaport hamillerinin ise vize alması gerekiyorken, 1 Eylül 2019’dan tarihinden itibaren Bordo( Umumi) pasaporta sahip Türk vatandaşları da Azerbaycan’a 30 gün süre ile vizesiz giriş yapabilir hâle gelmişlerdir.
Azerbaycan 9 ülkenin vatandaşlarına 90 güne kadar vizesiz seyahat imkânı tanımaktadır.
Bu ülkeler; Beyaz Rusya, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Rusya, Tacikistan, Türkiye (30 gün), Ukrayna, Özbekistan
Azerbaycan’a seyahat etmek isteyen; Diplomatik Pasaport / Hususi Pasaport / Hizmet Pasaportu olan aşağıdaki ülkelerin vatandaşları vizeden muaftır:
Arjantin, Avusturya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Çin, Kolombiya, Brezilya, Hırvatistan, Macaristan, Küba, İran, İsrail, Endonezya, Ürdün, Katar, Kuveyt, Libya, Makedonya, Fas, Karadağ, Pakistan, Peru, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Güney Kore, Suriye, Türkiye, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Uruguay, İtalya, Vietnam, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, Lüksemburg, Almanya, Kıbrıs, Letonya, Estonya, Litvanya, Malta, Meksika, Hollanda, Yunanistan, Norveç, İspanya, Polonya, İsveç
Azerbaycan Elektronik Vize Türleri Nelerdir?
3 saatlik Azerbaycan Express Vizesi ve 3 günlük Azerbaycan Elektronik vizesi şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Eğer 3 günden kısa süre içinde vizenizi almak istiyorsanız da Azerbaycan Express Elektronik Vizesi 3 saat içinde sonuçlanmaktadır. Ancak bu süreye etki eden durumlar bulunmaktadır. Örneğin; Resmi tatiller, konsolosluklarda ki yoğunluk ve Elektronik Vize Sisteminden kaynaklı sorunlar etki eder.
3 gün içinde sonuçlanan Azerbaycan Vizesi ise 3 iş günü içinde olabildiğince hızlı bir şekilde sonuçlanmaktadır.
Azerbaycan Vizesi İçin Gerekli Evraklar
1 Eylül 2019 tarihi itibariyle Türkiye-Azerbaycan arazı vize uygulamasının kaldırılmasıyla artık Bordo (Umumi) pasaport sahipleri de Azerbaycan’ a 30 gün vizesiz seyahat edebilmektedirler. Bu uygulama ile iki ülke vatandaşları da özgürce seyahat edebilecek duruma gelmişlerdir.
Pasaport: Sadece Azerbaycan’a giriş için değil; yurt dışına çıkmak için geçerliliği devam eden bir pasaporta sahip olmanız zorunludur. Bu pasaportun geçerlilik süresinin Azerbaycan’a giriş yapacağınız tarih itibarıyla en az 6 ay daha devam ediyor olması gerekmektedir. 10 yıldan eski pasaportlar ile Azerbaycan’a giriş yapmanız mümkün değildir.
ASAN üzerinden vize alabilmek için başvuru işlemlerini gerçekleştirebilmemiz için kişisel pasaportunuzun şahsi bilgilerinin yer aldığı sayfasının taranmış hali gerekmektedir.
iVisa üzerinden alınacak vize için yapılacak ödemeler tamamen elektronik ortamda yapılmaktadır. Dolayısıyla bu ödemelerin gerçekleşebilmesi için geçerliliği devam eden bir banka veya kredi kartınızın olması gerekmektedir.
SEYAHAT EVRAKLARI:
Konaklama rezervasyonu (Otel ya da konaklamanın nerede gerçekleştirileceğini gösteren belgeler. Davetiye mektubu vb. / Talep etmeniz durumunda tarafımızca otel rezervasyonu yapılmaktadır.)
Ulaşım rezervasyonu (Uçak, Gemi, Feribot, Tren, Otobüs.. Vb / Talep etmeniz durumunda tarafımızca rezervasyon yapılmaktadır.)
Seyahat Sağlık Sigortası. (Talep etmeniz durumunda tarafımızca 30.000 Euro’ luk seyahat sağlık sigortası yapılmaktadır.)
İLAVE EVRAKLAR:
Nüfus cüzdanı fotokopisi.
Azerbaycan E-Vizesi Başvurusu Öncesi Bilinmesi Gerekenler
Azerbaycan e-vize başvurusunu yapmak için öncelikle tamamen İngilizce olarak hazırlanmış online başvuru formu eksiksiz olarak doldurulmalı, vize ücreti ödenmelidir. Vizeniz gönderildikten sonra Azerbaycan’a seyahat etmeden önce çıktısı alınmalıdır. Bir aile olarak en az 2, en çok 10 kişi veya grup olarak 10 ve 300 kişi arasında başvuru yapılabilir. Başvuru sırasında yapılacak en ufak bir hata vizenizin onaylanmamasına sebep olabilir.
Ayrıca Azerbaycan e-vize uygulaması kişilere 30 gün konaklama hakkı vermektedir. Bu hakkınız yalnızca 90 gün boyunca geçerlidir. Azerbaycan seyahatiniz 30 günden fazla ise tekrardan başvuru yapmak zorundasınız.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Azerbaycan’a kara yoluyla geçiş yapacak kişiler, Kapı Vizesi uygulamasından yararlanamazlar. Seyahat öncesinde, Türkiye’de bulunan ,Ankara Azerbaycan Büyükelçiliği, İstanbul Azerbaycan Başkonsolosluğundan ya da Kars Azerbaycan konsolosluğundan Azerbaycan vizesi almaları gerekmektedir.
Azerbaycan Vizesi Randevusu
Azerbaycan Konsolosluklarına yapılan vize başvurusu 5 iş günü içerisinde onaylanacaktır. Ancak Konsoloslukların yoğun olması gibi nedenlerle vizenizin onaylanma süresi gecikebilir. Dolayısıyla vize başvurunuzu seyahat tarihinden en az 10 gün öncesinden tamamlamalısınız. E-vizeniz ise internet ortamından kolayca yapılabilecek bir işlem olup, yüz yüze bir başvuru yapmanıza gerek yoktur.
Banka Hesap Bilgileri
Hesap Adı : Yüzyıl Turizm Loj. İşl. Tic. Ltd. Şti.
Banka Adı : T.GARANTİ BANKASI A.Ş.
Şube Adı : AKSARAY ŞUBESİ
Şube Kodu : 005
Türk Lirası (TRY) Hesap No : TR24 0006 2000 0050 0006 2984 74
Amerikan Doları (USD) Hesap No : TR92 0006 2000 0050 0009 0921 11
EURO (EUR) Hesap No : TR82 0006 2000 0050 0009 0918 06
Rus Rublesi (RUB) Hesap No : TR83 0006 2000 0050 0009 0761 71
İsviçre Frangı (CHF) Hesap No : TR55 0006 2000 0050 0009 0830 77
Türkiye ile birbirilerini kardeş ülke olarak kabul eden Azerbaycan’ın başkenti Bakü’dür. Azerbaycan’da resmi dil Azerice yani Azerbaycan Türkçesi’dir. Türkiye Türkçesine benzediği için anlaşmakta zorlanmasanız bile temel olarak farklılıklar taşır. Para Birimi olarak Azerbaycan Manatı kullanılır. Yerel saati Türkiye saatine göre 2 saat daha ileridir. Güney Kafkasya’da yer alan Azerbaycan’ın kuzeyinde Rusya, kuzey batısında Gürcistan, güney batısında Ermenistan, güneyinde İran ve güney batısında (Nahcivan sınırı) Türkiye bulunmaktadır. Doğu sınırında da Hazar Denizi yer almaktadır.
Nüfus
Azerbaycan ülkesinin 2018 yılı güncel nüfusu tam 9,898 milyon’dur.
Etnik Yapı
1989 sayımına göre Azerbaycan nüfusunun en büyük azınlığı % 5.58 orana sahip olan Ruslar oluşturur. Azınlık olarak ikinci sırada % 5.56 orana sahip olan Ermeniler gelir. % 2.44 oranında da Lezginler mevcuttur. Kalan nüfusu Avarlar, Ukraynalılar, Tatarlar, yahudiler ve Meshet Türkleri oluşturur. Azerbaycan’a bağlı Dağlık Karabağ özerk bölgesinde nüfusun % 77’si Ermenidir. Yine Azerbaycan’a bağlı bir diğer özerk bölge olan Nahcivan’da ise nüfusun % 96’sı Azeridir.
Yüzölçümü
Azerbaycan ülkesinin yapılan son ölçümlere göre yüz ölçümü 86.600 km2’dir.
Dil
Resmi dil Azeri Türkçe’sidir. Azınlıkların dilleri de konuşulmaktadır.
Din
Azerbaycan nüfusunun yaklaşık % 88’i Müslümandır. Kalan nüfusun büyük çoğunluğu Hrristiyandır. % 0.3 oranında Yahudi, az sayıda da Bahai vardır. Müslümanların % 70’i Şii-Caferi, % 30’u Sünnidir.
Azerbaycan’ın Coğrafi Özellikleri
Bir Kafkasya ülkesi olan Azerbaycan kuzeyden Gürcistan ve Rusya Federasyonu, doğudan Hazar denizi, güneyden İran, batıdan da Türkiye ve Ermenistan’la çevrilidir. En yüksek yeri Bazardyüzyü (4466 m.)’dür. En önemli ırmakları İran Azerbaycanı’yla arasında sınır teşkil eden Aras nehriyle, Kura nehridir. Bunların dışında da çok sayıda akarsuyu vardır. Doğusundaki Hazar denizi Azerbaycan’a can veren bir denizdir. Bu deniz aynı zamanda İran’la ve Orta Asya’yla deniz yolu bağlantısını sağlamaktadır. Dağlık bir bölge olmakla birlikte Azerbaycan topraklarının % 40’ı ovadır. Ovalar daha çok Aras ve Kura nehirlerinin kıyıları boyunca uzanır. Topraklarının % 23’ü tarıma elverişli arazi, % 25.4’ü otlaktır. İklim bölgelere göre değişir. Ancak genellikle bozkır iklimi hâkimdir.
Kuzey sınırları Samur çayının yatağından başlayarak Sudur silsilesi ile Bazardüzü’ne sonra, Baş su ayırıcı silsilesi üzerinden batıya doğru uzanır. Azerbaycan’ın Dağıstanla sınırlarının uzunluğu 289 km, Gürcistanla ise 340 km’dir. Murguz, Şahdağ, Doğu Göyçe dağlarının su ayırıcıları Ermenistanla Azerbaycan arasında sınır oluşturur. Ayrıca, zamanında Ermenistan’a verilmiş Türk toprakları Azerbaycan’ın sınırları içerisinde olan Nahçıvan Muhtar Cumhuriyeti’ni de ayırır. Nahçıvanla Ermenistan’ın sınırı Dereleyez ve Zengezur dağlarından geçer. Azerbaycan’ın Ermenistan’la sınırlarının uzunluğu 766 km’dir.
Güneyde tabii sınırlar İran’la (Güneyi Azerbaycanla) Aras çayı, Talış dağları, Balkari çayı ve Astara çayından geçer. Azerbaycan’ın İran’la olan sınırlarının uzunluğu 618 km’dir. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Türkiye ile 11 km’lik bir sınırı olmasının ülke için oldukça önemli iktisadi, siyasi ve stratejik önemi bulunmaktadır. Doğuda, Azerbaycan toprakları Hazar denizi ile sınırdır. Samur çayından Astara’ya kadar ülkenin sahil hattının uzunluğu 825 km’dir.
Azerbaycan ekonomisi daha çok petrol, doğal gaz, petrokimya, tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Azerbaycan’da 1991’de toplam 86 milyon varil petrol, 11 milyar 655 milyon m3 doğal gaz üretilmiştir. 1992’deki petrol rezervi 3 milyar 300 milyon varil, doğal gaz rezervi 170 milyar m3 olarak tahmin ediliyordu. Dağıstan’a sınır bölgelerde demir, bakır ve kükürt yatakları bulunmaktadır. Ayrıca kurşun, çinko, kobalt ve tuz rezervlerine sahiptir. Petrol, doğal gaz ve maden gelirlerinin gayri safi yurtiçi hasıladaki payı % 40’dır. 13 iktisadi bölgeye ayrılan Azerbaycan’ın en önemli iktisadi bölgesi Apseron (Bakü) İktisadi Bölgesi’dir. En çok petrol, elektrik, doğal gaz, petrokimya ürünleri ve yakıt üretimi bu bölgede yapılmaktadır. Sanayi tesislerinin çoğu da bu bölgededir.
Tarımdan elde edilen gelirin gayri safi yurtiçi hasıladaki payı % 26’dır ve çalışan nüfusun % 40’ı bu alanda iş görmektedir. Ekilen arazinin % 65’inde sulu tarım yapılır. Kura ırmağının havzasında en çok pamuk yetiştirilmektedir. Bunun yanı sıra tütün, hububat, mısır, pirinç, çay ve turunçgiller de üretilir. 1992’de 1 milyon 310 ton pirinç ve tahıl, 170 bin ton yer bitkileri, 1 milyon 600 bin ton meyve, 900 bin ton sebze üretilmiştir. Hayvancılık da gelişmiştir. 1992’de ülkede 1 milyon 800 bin baş sığır, 5 milyon 100 bin baş koyun, 100 bin baş domuz bulunuyordu. Bunun yanı sıra ipekçilik yaygındır. 1991’de 40 bin ton da balık avlanmıştır.
Para birimi: Manat
Gayri safi milli hasılası: 12 milyar 358 milyon dolar.
Kişi başına düşen milli gelir: 1670 dolar.
Dış ticaret: İhraç ettiği ürünlerinin başında ham petrol, doğal gaz, petrokimya ürünleri, gıda maddeleri, tarımsal hammaddeler ve bazı sanayi ürünleri gelir. İthal ettiği malların başında da ulaşım araçları ve yedek parçaları, makineler, elektrikli ve elektronik araçlar ve dayanıklı tüketim maddeleri gelir. 1991’de ihracat gelirleri, ithalat giderlerinden yaklaşık 680 milyon dolar fazla olmuştur.
Sanayi: Azerbaycan’da petrol ve petro-kimya tesislerinin yanı sıra, çelik ve alüminyum üretimi, makina yapımı, gemi yapımı, lastik, tekstil, halıcılık, konserve, kâğıt, selüloz ve metal ürünleri üzerine de sanayi tesisleri bulunmaktadır. Bunların yanı sıra çeşitli hafif sanayi tesisleri mevcuttur. Sanayi kuruluşlarının % 40’ı Apseron İktisadi Bölgesi’ndedir. Sanayi kesiminde çalışanların % 65’i de bu bölgede çalışmaktadır. Sanayinin gayri safi yurtiçi hasıladaki payı % 14’tür. Çalışan nüfusun yaklaşık % 16’sı sanayi sektöründe iş görmektedir.
Dünyada “Ateşler Ülkesi” olarak anılan Azerbaycan; gezilebilecek muazzam yerleri ve tarihi güzellikleriyle turistlerin en çok tercih ettiği bir bölge konumundadır. Kuzeyde Rusya, kuzey batıda Gürcistan, güney batıda Ermenistan, güneyde İran ve güney batıda Türkiye ile komşudur. Refah seviyesi ve eğitim seviyesinin oldukça yüksek olduğu Azerbaycan’ın gezilecek tarihi ve turistik yerlerini ziyaret etmek istiyorsanız size başlangıç noktası olarak önemli sayılan yerlerini listeledik. Azerbaycan keşfedilmemiş güzellikleriyle sizleri kucaklamak için bekliyor.
İçeri Şehir
Yerel halk tarafından “Köhne Şehir” olarak adlandırılan İçeri Şehir (Icheri Sherer), pek çok tarihi yapıyı barındırdığı için gezginlerin Bakü gezilecek yerler listelerinde mutlaka yer verdikleri bir bölge olarak önem kazanıyor. Paleolitik dönemden itibaren yerleşim yeri olarak kullanılan bu bölge, 2000 yılında UNESCO Dünya Tarih Mirasları Listesi’ne girmesinin ardından 2003 yılında tehlike altındaki dünya miraslarından biri olarak kabul edilmiştir. Aynı zamanda Eski Kent’in Arnavut kaldırımlı sokaklarında ellinin üzerinde tarihi yapının bulunması da turistlerin uğrak alanlarından biri olmasının başlıca sebepleri arasında diyebiliriz. Azerbaycan’a gittiyseniz buraya uğramadan geçmeyin deriz.
Şirvanşahlar Sarayı
Yerel mimarinin en önemli örnekleri arasında sayılan Şirvanşahlar Sarayı (Palace of the Shirvanshahs), Şirvanşahlar Hanedanı’nın şahı İbrahim Halilullah’ın döneminde inşa edilmiştir. İçeri Şehir Bölgesi’ndeki 15. yüzyıl eseri, geçmişte hastane ve kışla olarak kullanıldıktan sonra günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Haftanın her günü 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz müzede şahlara ait özel eşyaların yanı sıra vitray, halı gibi el yapımı eserler sergilenmektedir.
Kız Kulesi
Eski bir Zerdüşt Tapınağı olduğu düşünülen, 27 metre yüksekliğindeki Kız Kulesi (Maiden Tower) 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Tarihi hakkında pek çok hikâyenin anlatıldığı kule aynı zamanda 18. ve 19. yüzyıllarda ise deniz feneri olarak kullanılmıştır. İçeri Şehir’in güneydoğu bölümündeki 8 katlı yapı, günümüzde hediyelik eşya satıcılarının stantlarına ve sergilere ev sahipliği yapmakta ve tarihi yad ettirmeye devam etmektedir. Ayrıca gelmişken güzel fotoğraflar yakalamak istiyorum diyorsanız, kulenin en üst kısmına çıkıp limanı, sahilin büyük bölümünü ve Eski Şehir’in tarihi yapılarını fotoğraflayabilir, ileriye yönelik güzel anıları tarihe yazdırabilirsiniz.
Ateşgah
Adı “Ateş Mabedi” anlamına gelen Ateşgah (Fire Temple), Bakü kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Surakhani Kasabası’nda yer almaktadır. Azerbaycan’a gittiğinizde mutlaka uğramanız gereken bölge ayakta kalmış 3 Mecusi tapınağından birisi olan mabedin ilk yapısı olan ahır bölümü 1713 yılında, merkezi secdegahı ise 1810 yılında inşa edilmiştir. Geçmişte Zerdüştler için önemli bir ibadet yeri olan yapının bazı odaları günümüzde müze olarak kullanılıyor. Manevi ve tarihi değeri sayesinde Azerbaycan- Bakü’ye gitmişken göreceğim tabii diyeceğiniz tapınağa aynı zamanda Nevruz kutlamalarında denk gelirseniz hayatınızda unutamayacağınız bir anı deneyimlemiş olacağınızın garantisini verebiliriz.
Alev Kuleleri
Biraz hareketlilik istiyorum tarihi yapılardan sıkıldım diyorsanız Bakü’nün en yüksek yapıları sayılan Alev Kuleleri (Flame Towers) tam size göre. Cıvıl cıvıl görüntüsü ve içerisinde sizi karşılayacak olan ofis, konut ve otel bölgeleriyle burası 3 kuleden oluşuyor. İnşasına 2007 yılında başlanan ve 2013’te tamamlanan yapı için 350 milyon dolar civarında harcama yapılmış. Bakü’nün simgeleri arasında sayılan yapının en önemli özelliği 10 bin LED armatürle kaplanmış dış yüzeyinin akşam oluşturduğu ve kulelerin adının kaynağı olan muhteşem görüntüsü turistler için cezbedici olmaya yetiyor desek abartmayız bizce…
Haydar Aliyev Kültür Merkezi
Irak asıllı İngiliz mimar Zaha Hadid’in tasarımını yaptığı Haydar Aliyev Kültür Merkezi‘nin (Heydar Aliyev Center) inşasına 2007 yılında başlanmış ve 2012 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. Tarihi bölgelerinden sonra son derece yüksek teknolojiyle harmanlanmış cezbedici bu bina detay tasarımında Saffet Kaya Bekiroğlu’nun imzasını taşımaktadır. Ayrıca kısa tarihine rağmen dış görüntüsü ve iç kısmında barındırdığı özgünlük sayesinde Bakü’ye gelen gezginlerin mutlaka görmek istedikleri bir mekân haline gelmiştir. Haydar Aliyev’in doğumunun 89. yıl dönümünde açılan binada konser salonları, sanat galerileri, müze ve kütüphane bulunuyor. Gezebileceğiniz birçok yeri bulunan bu muhteşem binayı görmek için sabırsızlanıyor olmanız gerekiyor!
Azerbaycan’ı tam da istediğiniz bir havaya sahip mevsimlerde ziyaret etmek istiyorsanız bu yazımızı okumalısınız. Azerbaycan’a tatil için gidilecek en uygun zaman aralığı Nisan ve Ekim aylarını kapsayan dönem olacaktır. Çünkü bu dönemde ülkenin tamamı kuru ve sıcak olurken özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında aşırı sıcaklara maruz kalabilirsiniz. Bu denli sıcaklarda hareket etmek geziniz sırasında zor olacaktır. Bu sebeple tercihinizi bu dönemlerden yana kullanmamanız önerilmektedir. Nisan-ekim arasında hava sıcaklıkları 20 ile 30 derece arasında değişir.
Özellikle Hazar Denizi kıyısındaki bölgelerde ılıman bir hava gözlenir. İç bölgelere doğru gittikçe ılıman iklim yerini karasal iklime bırakır ve bu bölgelerde havalar daha serttir. Turistlerin tercihi başkent Bakü’de ılıman hava hakimdir. Kış aylarında Azerbaycan’a bir tatil planlıyorsanız havaların oldukça sert geçtiğini söylemekte fayda var. Aralık ve mart ayları arasında sıcaklıklar 2 ile 7 derece arasında değişir. Yılın en yoğun yağışı ise kasım ayında gözlenir. Ülkede son dönemlerde kış turizminde önemli atılımlar yapan ülke, alternatif kayak rotaları arayanlar için de farklı olanaklar sunmaktadır. Azerbaycan’a gitme sebeplerinden biri olan ovalarda ise hava durumu değişkenlik gösterir. Buralarda kışlar çoğunlukla yağmurlu, bazen de karlı geçmektedir. Yazlar ise sıcak ve kuraktır. Çekeceğiniz fotoğraflar da bu koşullara göre güneşli ve parlak çıkabilir, dikkat edin!
Azerbaycan kültürel ve kökensel olarak Türkiye’ye kardeş ülke konumundadır. Sürekli etkileşim halinde olduğumuz Azerbaycan da ulaşım ağı oldukça gelişmiştir. Gelişen bu ulaşım ağına rağbet oldukça fazladır. Bu sebeple gelişmişliği bu kadar yüksek olan ulaşım ağının, ücret açısından, vatandaşların bütçesini zorlamayan cazip bir yönü bulunmaktadır. Azerbaycan da ayrıca taksicilik için herhangi bir prosedüre ihtiyaç duyulmamaktadır. Ticari plaka olsa da olmasa da her araç taksicilik adı altında hizmet verebilmektedir.
Taksilerde ülkemizde uygulanan taksimetre sistemi de mevcut değildir. Azerbaycan da minibüsler aracılığı ile ulaşım oldukça düşük fiyatlarla karşılanmaktadır. Azerbaycan da ulaşım ve konaklama faaliyetleri genel bütçeyi zorlamamaktadır. Dolayısıyla tatil için ayıracağınız bütçeye bir de ulaşımı eklemeniz gerekmemektedir. Konfor açısından da üst düzey hizmet sunulan Azerbaycan da ücretler binerken değil inerken ödenmektedir. Ulaşım, gıda ve konaklama da bu kadar makul ücret uygulaması olan Azerbaycan da birikim yapabilmek oldukça kolaydır.
Azerbaycan da demir yolu 2.090 km, karayolu 30.400 km civarındadır. Deniz ulaştırması ise Hazar Deniz’i aracılığı ile sağlanmaktadır. Azerbaycan da hava ulaştırması Bakü Havalimanı’ndan dünyanın diğer bölgeleriyle bağlantı niteliği taşımaktadır. Azerbaycan’a Türkiye’den uçak aracılığı ile hava yolundan ya da otomobil aracılığı ile karadan geçiş imkânı sağlanmaktadır. Türkiye’den Bakü’ye giden otobüsler de hizmet vermektedir ve bu hizmet uçaktan daha az maliyet taşımaktadır. Bu açıdan ele alındığında ulaşım Türkiye-Azerbaycan arasında daha sık olarak kara yoluyla sağlanmaktadır.
Çerezler, ürün ve hizmetlerimizi sağlamamıza, korumamıza ve geliştirmemize yardımcı olur. Web sitemizi kullanarak, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz (Gizlilik politikası).