Çin Vizesi

Çin Vizesi

Çin Halk Cumhuriyeti’ne seyahatinizde ihtiyacınız olan Çin vizesi ile ilgili güncel evrak ve prosedürleri sayfamızda eksiksiz bulabilirsiniz. Çin Halk Cumhuriyeti umuma mahsus pasaport (bordo pasaport) sahiplerinden vize talep etmektedir. Hususi pasaport (yeşil pasaport), hizmet pasaportu ve diplomatik pasaport sahipleri ise Çin vizesi almadan 30 güne kadar vizesiz olarak Çin’i ziyaret edebilirler.İstanbul, Edirne, Tekirdağ, Yalova Kırklareli, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Manisa, Muğla, Aydın, Burdur, Isparta, Uşak, Denizli ve Antalya şehirleri, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu'nun yetki sınırlarında olup, bu şehirlerden yapılan başvurular, İstanbul Başkonsolosluğu'nda; diğer şehirlerden yapılan Çin vize başvuruları ise Çin Ankara Büyükelçiliği'nde yapılmaktadır.Çin vizesi işlemleri hakkında ihtiyacınız olan bütün bilgilere kurumsal sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Seyahatinize uygun farklı Çin vize türleri için gerekli belgeleri, Çin vizesi başvuru formlarını, Çin vizesi için gerekli fotoğraf özelliklerini ve ölçülerini, Çin Vizesi Belediye ve şirket davetiye örneklerini, Çin vizesi ücretlerini bulabileceğiniz kapsamlı ve güncel bir sayfadır.Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu 04.12.2017 tarihi itibari ile randevulu sisteme geçiş yapmıştır. Vize başvuru formları online doldurulacak ve yolcu parmak izi için randevu günü hazır durumda vize merkezine gelmesi gerekecektir. Vize başvuru formu 4 sayfadan 9 sayfaya çıkarılmıştır form için Yolcuların doğru bilgi vermeleri şarttır. Vize çıkış süreci randevulu sisteme geçildiği için 7 iş gününü geçebilir yolcuların seyahat tarihlerinden 2 - 3 hafta öncesinden başvuru yapmaları tavsiye olunur.Çin Halk Cumhuriyeti'nin; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulamış olduğu Çin vize türleri ve başvuru şartlarını inceleyebilirsiniz.

Çin Vizesi
Vize Başvuru Formu
Çocuğunuz var mı? *
  • Çocuğunuz var mı? *
  • Çocuğum Yok
  • 1 Çocuk
  • 2 Çocuk
  • 3 Çocuk
  • 4 Çocuk
  • 5 Çocuk
  • 6 Çocuk
  • 7 Çocuk
  • 8 Çocuk
  • 9 Çocuk
  • 10 Çocuk
Askerlik Yaptınız mı?
  • Askerlik Yaptınız mı?
  • Evet
  • Hayır
Çin Vizesi
Yakın Ziyaret Vizesi (S1-S2)

Çin Halk Cumhuriyetinde çalışma, eğitim ve öğretim gibi sebeplerden dolayı uzun süreli ikamet izni bulunan yabancı kişilerin eşleri, çocukları, anne ve babalarının kendilerini ziyaret etmeleri ve yanlarında 6 aydan uzun süreli kalmaları için başvurmaları gerekli vize türü S1'dir. 6 Aydan daha kısa süreli kalmak için başvurmaları gerekli olan vize türü ise S2’dir.

Turistik Çin Vizesi (L)

Çin Halk Cumhuriyetine turist olarak seyahat edecek kişilere verilen vize türüdür. Bireysel turistik vize tek girili veya çift girişli verilir. Turistik Çin Vizesi seyahat edecek kişinin Çin Halk Cumhuriyetinde kalacağı süreye gore verilir. Turistik Çin Vizesinnin geçerlilik süresi 90 gündür.

Önemli duyuru: 15 Şubat 2016 tarihinden itibaren Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği; Bir sonraki duyuruya kadar, Bireysel Turistik Çin Vizesi işlemlerini kabul etmeyecektir.

Ticari Çin Vizesi (M)

Çin Halk Cumhuriyeti’ni ziyaret amacınız ticaret, fuar ziyareti veya fuar katılımı ve ya da iş görüşmesi ise, başvurulması gereken vize türü ticari vizedir.

Çinli Akraba Ziyaret Vizesi (Q1-Q2)

Çinli akraba ziyaret vizesi (Q1-Q2) , aile bütünlüğünden yola çıkarak Çin’de ikamet etmek isteyen Çin vatandaşı aile fertlerine ve Çin’de daimi ikamet hakkına sahip yabancı uyruklu vatandaşların aile fertlerine olduğu kadar çocuklarının uzun süreli Çin’deki aile ve yakınlarına verilmesi amacı ile ikamet etmek isteyen şahısların başvurularında verilen vize türüdür. Uzun süreli ikametler için Q1, kısa süreli ikametler için ise Q2 vizesi verilmektedir.

Çin Uzman Vizesi (R)

Ülkenin ihtiyaç duyduğu yabancı uyruklu üst düzey yetenekler ya da acil ihtiyaç duyulan uzman kişilere verilen vize türüdür. Uzman vizesi başvurularında, Çin devleti yetkili kurumlarının belirlemiş olduğu yabancı uyruklu üst düzey yetenekler ya da acil ihtiyaç duyulan uzman kişiler getirme şart ve taleplerine uygun bulunması ve talep edilen kurallara istinaden gerekli evrakların sunulması gerekmektedir.

Çin Staj Vizesi (F)

Çin Halk Cumhuriyetine eğitim amaçlı olarak seyahat etmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken vize türüdür. Eğitim süresi 6 aydan fazla ise X1, 6 aydan az ise X2 vize türüne başvuru yapılması gerekmektedir.

Çin Öğrenci Vizesi (X1-X2)

Çin Halk Cumhuriyetine eğitim amaçlı olarak seyahat etmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken vize türüdür. Eğitim süresi 6 aydan fazla ise X1, 6 aydan az ise X2 vize türüne başvuru yapılması gerekmektedir.

Çin Mürettebat Vizesi (C)

Çin Mürettebat Vizesi; hava, kara ve deniz firmalarında mürettebat olarak çalışan; uluslararası tren taşımacılığı, havacılık, denizcilik firmaları görevlileri; uluslararası karayolu taşımacılığı yapan araç sürücüleri ve bu kişilerin ailelerinin başvuru yapması gerekli olan vize türüdür.

Çin Grup Vizesi (L)

Türkiye’den yurt dışına tur düzenleme yetkisi olan TÜRSAB’a bağlı A grubu seyahat acentelerinin Çin Halk Cumhuriyeti’ne düzenleyecekleri gruplar için başvurmaları gerekli olan vize türüdür. Grup vizesi minimum 5 kişi için başvurulabilmekte olup, grup üyelerinin pasaportlarına vize tatbik edilmez. Gümrük girişinde ve çıkışında gümrüğe teslim edilmek üzere grup liderine 2 nüsha vize verilir. Bundan dolayıdır ki; grup üyelerinin beraber hareket etmesi gerekmektedir. Gruba dahil olmuş birisi gruptan erken veya geç dönemez.

Çin Daimi İkamet Vizesi (D)

Çin Halk Cumhuriyeti’nde daimi ikamet amaçlı olarak seyahat etmek isteyen kişilerin başvurmaları gereken vize türüdür. Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı tarafından verilen yabancılar daimi ikamet statüsü onay formunun aslı başvuran tarafından sunulmalıdır.

Çin Çalışma Vizesi (Z)

Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içerisinde çalışma amaçlı olarak seyahat edecek olan kişilerin başvurması gerekli olan vize türüdür.

Basın Vizesi (J1-J2)

Çin Halk Cumhuriyeti’nde basın kuruluşlarının uzun süreli ikamet eden yabancı personelleri için verilen vize türü J1’dir. J2 vize türü ise; Çin’e kısa süreli röportaj yapmak amacı ile giden yabancı uyruklu gazeteciler başvurularında verilen vize türüdür. J1 ve J2 başvurularında; başvuranın Çin’de uzun süreli bulunan yabancı basın kurumlarının ve yabancı uyruklu gazetecilerinin röportajları hususundaki ilgili kurallarına uygun olarak onay işlemlerini yerine getirmesi ve ilgili başvuru evraklarını temin etmesi gerekmektedir. J2 vizesi başvurularında, başvuranın Çin’in yetkilendirilen kurumları tarafından Çin’e röportaj yapmak üzere davet edilen yabancı uyruklu gazeteci olması durumunda, Çin tarafının yetkilendirilen kurumun vize bildirim formunun sunulması sonucunda yapılacak değerlendirme neticesinde vize verilebilir. Çin’in yetkilendirilen kurumları tarafından davet edilmemiş J2 vizesi başvuranın aşağıdaki evrakları sunması gerekmektedir.

İhtiyaç Duyulabilecek Dökümanlar

    Grup Vizesi

  • Çin Halk Cumhuriyeti vize başvuru formu.
  • 2 adet beyaz fonda çekilmiş vesikalık fotoğraf.
  • Kişinin T.C. pasaport aslı ve fotokopisi.
  • Kişinin T.C. nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • Çin turizm acentesi grup davetiyesi aslı.
  • Türk turizm acentesine ait şirket evrakları.
  • Grup üyeleri için gidiş-dönüş uçak rezervasyonu.
  • Grup üyeleri için otel rezervasyonları.
  • Tur programı.

    Öğrenci Vizesi

  • Çin Halk Cumhuriyeti vize başvuru formu.
  • Çin Halk Cumhuriyeti ek vize başvuru formu.
  • 2 adet beyaz fonda çekilmiş vesikalık fotoğraf.
  • Kişinin T.C. pasaport aslı ve fotokopisi.
  • Kişinin T.C. nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • Çin Eğitim Bakanlığı tarafından verilen eğitim için vize başvuru formu aslı.
  • Eğitim alınacak kurum tarafından verilen imzalı kaşeli okula giriş bildirim mektubu aslı.
  • Türk veya Çin devlet Hastaneleri tarafından son 6 ay içerisinde alınmış Sağlık/Heyet raporu aslı, kan testleriyle beraber.

    Çalışma Vizesi

  • Çin Halk Cumhuriyeti vize başvuru formu.
  • Çin Halk Cumhuriyeti ek vize başvuru formu.
  • 2 adet beyaz fonda çekilmiş vesikalık fotoğraf.
  • Kişinin T.C. pasaport aslı ve fotokopisi.
  • Kişinin T.C. nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • Çin'deki yetkilendirilen kurumdan alınmış vize bildirim formu aslı.
  • Çin çalışma bakanlığı tarafından verilen iş durumu bildirir izin belgesi ya da uzman belgesi aslı.
  • Türk veya Çin devlet hastaneleri tarafından son 6 ay içerisinde alınmış Sağlık/Heyet raporu aslı, kantestleri.
  • Kişinin Türkiye'de çalıştığı veya Çin'de çalışacağı işyeri kanıt belgesi, dilekçe/kayıt belgesi.

    Çin doğumlu Türk vatandaşları için akraba ziyareti vizesi

  • Çin Halk Cumhuriyeti vize başvuru formu.
  • İki adet vesikalık fotoğraf.
  • Kişinin eski ve yeni T.C pasaport asılları ve fotokopileri.
  • Kişinin eski Çin pasaportu aslı veya Çin kimliği/Çin'deki nüfus kaydı fotokopileri.
  • Kişinin T.C. nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi.
  • Yerel savcılıktan alınmış adli sicil ve arşiv kaydı aslı.
  • Muhtardan alınmış ikametgah aslı.
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği aslı.
  • En az 5.000USD bakiyeli, güncel banka hesap bildirimi aslı.
  • Çin'deki davet eden akrabadan imzalı dilekçe ve kimlik fotokopisi.
  • Çin Halk Cumhuriyeti yerel makamlarınca alınmış akrabalık davetiyesi aslı.
  • 18 yaşından küçük çocuklar için anne - baba imzalı noterden alınmış muvafakat name aslı.

    Turistik Vize

  • Çin Halk Cumhuriyeti vize başvuru formu.
  • İki adet vesikalık fotoğraf.
  • Kişinin T.C. pasaport aslı ve fotokopisi
  • Kişinin T.C. nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • Yerel savcılıktan alınmış adli sicil ve arşiv kaydı aslı.
  • En az 5.000USD bakiyeli, güncel banka hesap bildirimi aslı.
  • Gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonu.
  • Otel rezervasyonu veya kalınacak evin kira sözleşmesi/sahiplik belgesi.

    Ticari Vize

  • Çin Halk Cumhuriyeti vize başvuru formu.
  • İki adet vesikalık fotoğraf.
  • Kişinin T.C. pasaport aslı ve fotokopisi.
  • Kişinin T.C. Nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • Çin Halk Cumhuriyeti'nden davet eden birimin imzalı kaşeli davetiye mektubu aslı.
  • İşyeri tarafından verilen imzalı kaşeli vize dilekçesi aslı.
  • Son altı ay içerisinde alınmış İşyeri faaliyet belgesi aslı.
  • İşyeri vergi levhası fotokopisi.
Çin Vizesi Hakkında

Çin Halk Cumhuriyeti, gelişmiş bir uzakdoğu ülkesidir. 9.596.961 km²lik yüzölçümü ile Asya’nın en büyük ülkelerinden biridir Çin Halk Cumhuriyeti. Çin Halk Cumhuriyeti 1.376.049.000 nüfusa sahiptir. Çin Halk Cumhuriyeti’nin resmi dili Çince'dir. Tanınan Moğolca, Tibetçe ve Uygurca dillerin yanı sıra Çin’de konuşulmakta olan 292 dil vardır.Ülkenin yüzölçümü büyüklüğü iklimine ve hava şartlarına da çeşitlilik olarak yansımaktadır. Muson, Tropikal Savan, Çöl, Kurak ve Karasal gibi pek çok iklim türü bulunur ve hepsinin hava durumu farklıdır.Çin Halk Cumhuriyeti’nin sınır komşuları kuzeyinde Moğolistan, kuzey doğusunda Rusya ve Kuzey Kore, doğusunda Sarı Deniz ve doğusunda Çin Denizi, güney doğusunda Güney Çin Denizi, güneyinde Vietnam, Laos, Birmanya, Hindistan, Bhutan ve Nepal, güney batıda Pakistan, Afganistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan’dır.Çin Halk Cumhuriyeti’nin anayasasına göre yönetim bölümleri üç ana düzeyden oluşmakta; Eyalet, ilçe ve belde. Günümüzde eyaletlerin altında il ve beldelerin altında köy olmak üzere iki düzey daha kullanılmaktadır. Böylece 33 eyalet, 333 il, 2.862 ilçe, 41.636 belde ve çok sayıda köy vardır.Pekin Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkentidir. Şangay, Hong Kong, Wuhan, Chongqing ve Guanchou’da Çin Halk Cumhuriyeti’nin önemli şehirlerindendir.Çin Halk Cumhuriyeti’nin yaklaşık 5.000 yıllık köklü bir geçmişi vardır. Binlerce yıl hanedanlıklar yönetiminde olan ülkede, 1912 yılında milliyetçiler yönetimi ele almıştır. 1949 yılında da Komünist Çinliler (ÇKP) Mao liderliğinde yönetimi ele geçirmiştir. Zamanla başarısızlığa uğrayan Moa’nın ardından 1960’lı yıllarda parti Maoistler ve pragmatistler olarak ikiye ayrılmıştır. Mao’dan sonra göreve gelen başbakan Zhou Enlai 8 Ocak 1976 tarihinde 78 yaşında ölmüştür. Mao’nun ölümünden sonra Çin Komünist Partisi içinde “ılımlılar” ve “radikaller” olmak üzere ayrım oluşmuştur. 1978 yılında Çin Milli Kongresi tarafından kabul edilen “Dört Modernizasyon Programı” 1985 yılına kadar gerçekleştirilecekti. Bu program ile tarım, endüstri, bilim, teknoloji ve savunma alanlarının çağdaş şartlara kavuşturulması öngörülmektedir. Fakat program maliyeti 600 milyar doları bulmakta ve bu durum Çin’i yabancı sermaye almaya yöneltir. 1078 yılının Ağustos ayında Çin ile Japonya arasında “Barış ve Dostluk” antlaşması imzalanmıştır. Mao’nun ölümünden iki yıl sonra, Ekim 1978’de Deng Shaoping’in Japınya’yı ziyareti ile Çin batıya açılmaya başlamış ve aynı zamanda Amerika ile yakınlaşmaya başladığı yıllarda Amerika’dan silah almaya başlamıştır. Çin Halk Cumhuriyeti son yıllarda yaptığı atılım ve politik stratejilerle dünyanın en önemli ekonomik güçlerinden biri olmuştur.