Polonya vizesi başvurunuz için gereken tüm işlemleri sizin yerinize yapmamızı ister misiniz? Polonya vizesi başvurunuz için aşağıdaki formu doldurmanız halinde, alanında donanımlı ve tecrübeli Yüzyıl Turizm vize yetkililerimiz sizinle hızlı bir şekilde irtibata geçerek gerekli bilgileri paylaşır. Vize başvurunuz ile Yüzyıl Turizm olarak size her zaman yardımcı olacağız. Gönderilmesi gereken evraklarınız yetkililerimize ulaşana kadar onayınız hâlinde, vize başvurunuz için yapılması gereken ön hazırlıklar başlatılır. Ancak unutmamalısınız ki öncelikle Polonya vize evrakları vize yetkilimize ulaştırılmış olmalıdır.
Polonya vizesi işlemleriniz için ilk olarak sayfanın devamında görebileceğiniz başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Sonrasında ise formda belirttiğiniz vize türüne göre (Örn; Polonya turistik vize) gerekli olan belgelerinizin ve ödemenizin Yüzyıl Turizm’e gönderilmesi gerekmektedir. Aşağıda belge ve fiyat listelerini görebilirsiniz.
Vizenizi nasıl alacağınız hakkında sizinle hemen iletişime geçmemiz için aşağıdaki formu doldurmanız yeterli olacaktır. Formu doldurmanız halinde en kısa zamanda vize danışmanımız sizi arayacaktır.
Polonya vize ücretini öğrenmek için öncelikle seyahat edeceğiniz vize türünü belirlemeniz gerekmektedir. İşlemlerinizin daha hızlı ilerlemesi için aşağıdaki formu doldurmanız yeterlidir. Seyahat türünü belirledikten sonra, aşağıda bulunan başvuru formumuzu doldurduğunuz takdirde alanında deneyimli ve donanımlı vize danışmanımız hızlı bir şekilde sizinle iletişime geçecek ve size Polonya vize ücreti ve vize evrakları ile ilgili ayrıntılı bir şekilde bilgi verecektir. Bu konu hakkında gerekli bilgiyi aldığınız zaman, bu evrakları bize istediğiniz zaman ulaştırabilirsiniz. Evraklarınız tarafımızca kontrol edildikten sonra eğer herhangi bir kusur görülmezse başvuru işlemlerinize hemen başlayabiliriz.
Polonya Cumhuriyeti’ne seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus (bordo) hamili vatandaşları Polonya vizesi başvurusunda bulunmalıdır. Hususi, Diplomatik veya Hizmet Pasaportu hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatler için Polonya vizesi işlemlerinden muaf tutulur.
Polonya seyahatinizde, ihtiyacınız olan vize ile ilgili tüm fiyatları ve gerekli evrakların detaylarını seçerek inceleyebilirsiniz. Polonya turistik vize, Polonya ticari vize, Polonya aile ve arkadaş ziyaret vizesi fark etmeksizin dilediğiniz vize türü için sizlere Yüzyıl Turizm olarak hizmet vermekten memnuniyet duyacağız.
Polonya vizesi için gerekli evraklar seyahat amacına göre değişmektedir. Polonya turistik vize, ticari vize, aile ve arkadaş ziyareti vizesi için başvuracak kişiler mesleki veya sosyal durumlarına göre gerekli evrakları hazırlamalıdırlar. Çalışanlar, şirket sahipleri, emekliler, öğrenciler, ev hanımları ve avukatlar, doktorlar gibi özel mesleklere sahip kişilerin durumlarına göre hazırlamaları gereken evraklar farklılık gösterebilir.
Tapu, araç ruhsatı ve kira gelirleri gibi belgeler ve bankada yeterli miktarda paranın bulunması ülkeye geri döneceğinizin teminatı olarak gösterdiğiniz ve ibraz edeceğiniz belgelerdir. Bu tarz belgeler vize başvurusu yapan kişini adına olmalıdır. Aile yakınlarının malvarlıkları ancak seyahate sponsor oldukları taktirde dikkate alınır.
4. Şirket Evrakları: Şirket sahiplerinin hazırlamaları gereken evraklardır. Güncel olmayan şirket evraklarıyla yapılan başvurular ya da seyahat amacına uygun olmayan evraklarla yapılan Polonya vize başvuruları retle sonuçlanır. Ticari sicil gazetesi, vergi levhası, faaliyet belgesi ve imza sirküleri gibi evrakların fotokopileri ve orijinalleri gerekebilir. Polonya vizesi evrakları güncel koşullara göre değişebilmektedir. Polonya Schengen vizesi için gerekli evrakların neler olması gerektiği Polonya Konsolosluğunun inisiyatifindedir. Çalışan veya şirket sahibi olanlar
5. Polonya Vize Talep Dilekçesi: Polonya Konsolosluğuna hitaben yazılmalı ve başvuru sahibinin imzasını taşımalıdır. Polonya vize talep dilekçesinde vize başvuru sahibinin Schengen ülkesine gidiş ve dönüş tarihleri, eğer başka bir Schengen ülkesine gidilecekse seyahat planı ve seyahatin amacı yer almalıdır. Polonya vizesi talep dilekçesinde belirtilen seyahat amacı turistik, ticari, özel ziyaret, aile ve arkadaş ziyareti, kongre veya etkinlik katılım olabilmektedir. Dilekçenizde belirtilen seyahat amacının başvuru formunda belirtilenle aynı olması gerekir. Başvuru evrakları hazırlandıktan sonra seyahat amacındaki bir değişiklik vize türüne dair değişiklik anlamına gelir ki bu da yeni vizeye uygun evrakları hazırlamayı zorunlu kılar. Örneğin Polonya aile ve arkadaş ziyareti vizesi için Polonya’da ikamet eden yakınınızdan davetiye almanız gerekir veya ticari vize başvurularında Polonya’da faaliyet gösteren firmadan davet mektubu almanız gerekir. Etkinlik için Polonya’ya seyahat ediliyorsa, etkinlik davetiyesi veya katılım belgesi gibi ek evrakların sunulması gerekir. Unutmayınız ki Polonya vizesi için sunduğunuz belgeler Polonya seyahat amacınızı destekler nitelikte olmalıdır.
6. Polonya Konsolosluğu Biyometri İşlemi Hakkında: Polonya’ya seyahat edecek olan kişilerden, vize işlemleri sırasında Vize Bilgi Sistemi (Visa Information System-VIS) aracılığı ile parmak izi ibraz etmeleri talep edilmektedir.
Kimlik sahteciliğini engellemek amacıyla yapılan biometri işleminde, veriler parmak izi merkezlerinde tespit edilir. Bu yüzden vize başvurusunda bulunan kişilerin kendilerinden alınması zorunlu olan ve 10 parmak izinin alınmasını içeren biometrik veri işlemi esnasında hazır bulunmaları gerekmektedir.
İtalya, Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan gibi birçok ülkede kullanılan ve her geçen gün biraz daha yaygın hale gelen biyometri işlemi, 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren Türkiye’de de kullanılmaktadır.
Polonya bir Schengen ülkesi olduğundan dolayı sadece Polonya vizesi fiyatı ödeyerek dilediğiniz diğer bir Schengen ülkesine de seyahat düzenleyebilirsiniz. Burada önemli olan Polonya vizesi evrakları ile yapacağınız başvuru sonucunda aldığınız Schengen vizesi ile ilk olarak Polonya’yı ziyaret ediyor olmalısınız. Eğer vize süreniz yeterli olursa, diğer ülkelere de giriş-çıkış hakkınız bulunmaktadır.
Polonya Konsolosluğu kısa süreli seyahat amacı taşıyan Schengen vize başvurularını (istisnai durumlar hariç) doğrudan kabul etmemektedir. Ancak uzun süreli Polonya vizesi (oturum izni, çalışma vizesi, aile birleşimi vizesi) başvuruları söz konusu olduğunda Polonya Konsolosluğu’na veya Polonya Büyükelçiliği’ne şahsen başvuru yapılmalıdır. Polonya vize başvurusu, aracı kurumlara yapılmışsa dahi, başvuruların değerlendirilmesi ve onaylanması yetkisi Polonya Konsolosluğu’na aittir.
Hesap Adı : Yüzyıl Turizm Loj. İşl. Tic. Ltd. Şti.
Banka Adı : T.GARANTİ BANKASI A.Ş.
Şube Adı : AKSARAY ŞUBESİ
Şube Kodu : 005
Türk Lirası (TRY) Hesap No : TR24 0006 2000 0050 0006 2984 74
Amerikan Doları (USD) Hesap No : TR92 0006 2000 0050 0009 0921 11
EURO (EUR) Hesap No : TR82 0006 2000 0050 0009 0918 06
Rus Rublesi (RUB) Hesap No : TR83 0006 2000 0050 0009 0761 71
İsviçre Frangı (CHF) Hesap No : TR55 0006 2000 0050 0009 0830 77
SWIFT Kodu : TGBATRISXXX
Polonya Cumhuriyeti orta Avrupa’da yer alan gezmekle bitmeyecek canlılıkta bir hayat barındıran bir ülkedir. Güneyinde Slovakya, doğusunda Beyaz Rusya, kuzeydoğusunda Rusya, güneydoğusunda Ukrayna ve Baltık denizi, batısında da Almanya Federal Cumhuriyeti ile komşudur. Polonya, konumu sayesinde Avrupa Birliği’nde özel bir yere sahiptir.
Nüfus
38,5 milyon
Yüzölçümü
312,679 km²
Dil
Polonya’nın Resmi Dili: Lehçe
Din
Polonya’nın Yönetim Şekli
Cumhuriyet
Polonya’nın Başkenti
Varşova
Polonya Para Birimi
Zloti
Polonya’nın Coğrafi Özellikleri
Polonya yaklaşık 312.667 km2 lik yüzölçüme sahiptir. Baltık kıyıları yaklaşık olarak 525 km uzunluğundadır. Aslında bakınca Polonya, bir ova görünümündedir. Güney sınırlarını teşkil eden Karpat Dağları haricinde ülke toprakları deniz seviyesinden yaklaşık 300 m kadar yüksektedir. Ülke esas olarak, güneyde Çek Cumhuriyeti sınırını teşkil eden dağlardan doğan ve Baltık Denizine dökülen Odra ve Vistula nehirlerinin vadilerini ihtiva etmektedir. Güney sınırındaki dağlar iki ayrı sistem halindedir. Güneybatıda Karkonsze Dağları ve güneyde Karpat Dağları yer alır. Bunlar bir seri paralel dağ silsilelerinden meydana gelmiş olup, en yüksek noktası 2503 m yüksekliğindeki Rysy Tepesi olan Tatra Dağlarında birleşirler.
İki dağ sistemini, Polonya’nın güneye açılmasına izin veren Moravya Kapısı ayırır. Moravya Kapısı, bugün için dahi önemli bir kara ve demiryolu çıkışı ve bir ticari ulaştırma kanalı olarak, tarihteki “geçiş yolu” rolünü muhafaza eden bir geçittir.
Hizmet sektöründe önemli yatırımlara sahip olan Polonya, aynı zamanda sanayi ve tarımdaki doğru yatırımlar sayesinde Avrupa Birliği’nin en büyük 8. ekonomisi olmuştur. Özellikle son 26 yılda sürekli büyüyen Polonya ekonomisi, 2004 yılında Avrupa Birliği’ne katıldıktan sonraki büyüme hızıyla Dünya Bankası tarafından yüksek gelirli ekonomi olarak sınıflandırılmıştır.
Avrupa Birliği’ne doğu bloğundan katılan ülkeler arasında da en büyük ekonomiye sahip olan ülkedir. En çok ihraç ettiği ürünler; makineler, elektronik ürünler, plastik ürünler ve taşıtlardır. Topraklarının neredeyse yarısı tarıma elverişli olan Polonya’da, çavdar, şeker pancarı, buğday, patates, arpa yetiştirilir. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta oldukça gelişmiştir.
İkinci Dünya Harbi ve çeşitli istilalar yüzünden büyük sarsıntılar atlatmıştır. Daha sonra ABD ve diğer ülkelerden alınan yardımlarla biraz düzelmiştir.
Komünistler ülkeyi ele geçirince ekonomide devletleştirme ve kollektifleştirme başladı. Komünist ülkeler arasında kurulan “Karşılıklı Ekonomik Yardımlaşma Konseyi” (Comecon) ekonomik yönü ağırbasan bir askeri antlaşmadır. Polonya bunun bir üyesi olarak, ticaretini bu ülkelerle yapardı. Ülkede sosyalistler seçimleri kaybedince ve Sovyetler Birliği dağılınca başa geçen hükumet ekonomik problemleri halletmek için Batıya açılma politikasını uygulamaktadır.
Orta Avrupa’nın tarihi ve turistik açıdan en önemli ülkelerinden biri olan Polonya, sahip olduğu tarihi kilise ve müzeleriyle oldukça zengin bir kültüre sahiptir. El değmemiş doğası, geleneksel mimarisi, kare meydanları, dağ kasabaları, deniz kasabaları, tarihi dokusu, klasik müziğe olan etkisi, tarihe yön veren savaşlara tanık etmesi gibi pek çok özellikleri ile Polonya’nın gezilecek yerlerinden bazılarını sizler için derledik.
KRAKOW / WAWEL KALESİ
Krakow şehrinin en değerli yapılarındandır. 7. asırda Gotik tarzda inşa edilen Wawel Kalesi, yüzyıllar boyunca Polonya krallarının ikametgahı olarak kullanılmıştır. Şu anda ülkenin en önemli sanat müzelerinden biri olarak faaliyet göstermektedir. Müzede, İtalyan Rönesans Dönemine ait birçok baskı, resim, heykel, seramik, tekstil koleksiyonları sergilenmektedir. Ayrıca silah, zırh, mobilya ve Osmanlı çadırlarının en geniş koleksiyonları burada bulunmaktadır.
VARŞOVA / KÜLTÜR VE BİLİM SARAYI
1955 yılında Sovyet mimar Lev Rudnev tarafından tasarlanmıştır. 42 kattan oluşan bina tam 231 metreyle Polonya’nın en yüksek Avrupa’nın da 8. en yüksek yapısıdır. Başkent Varşova’nın sembolleri arasındaki yapının bulunduğu yer şehrin en merkezi yerlerinden biridir. Kültür ve Bilim Sarayı’nda çeşitli tiyatrolar, fotoğraf ve çizim sergileri, sinema, kongre ve konferans bölümleri hizmet vermektedir.
VARŞOVA / LAZIENSKİ PARK
Lazienski Park, 76 hektarlık dev bir alanı kapsamaktadır ve ülkenin en büyük parkıdır. ‘Hamamlar Parkı’, ‘Kraliyet Hamamları’ ve ‘Kraliyet Hamamları Parkı’ olarak da anılmaktadır. Lazienski Sarayı da bu parkın içerisinde yer almaktadır. Heykeller, havuzlar, rengarenk çiçek ve ağaçlarla harika bir görüntü oluşturan dev park Polonya’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.
MALBORK KALESİ
15. yüzyılın başında inşa edilen Malbork kalesi, dünyanın en büyük yüzeysel sahasına sahip kalesi olarak ünlüdür. Ortaçağ’ın klasik mimari özelliklerine sahip olan yapı, Gotik tarzda yapılmıştır. Malbork’un en önemli simgesi haline gelen yapı Polonya’nın en önemli turistik mekanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca Malbork Kalesi UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde yer almaktadır.
Polonya’ya hangi mevsimde gidileceğinden emin değilseniz ufak bir bilgi vermekte yarar var. Polonya’da yazları hafta da birkaç gün yağmur yağar. Haziran ve temmuz ayları hava sıcaklığının en yüksek olduğu aylardır. Bu aylarda hava sıcaklığı 25°C’ye kadar çıkabilir. Kışları ise yoğunlukları değişmek üzere, kasım ve mart ayları arasında kar yağışı görülür. Kış aylarında hava sıcaklığı -5°C’ye kadar düşmektedir. Ülkenin en soğuk bölgeleri kuzey ve doğu bölgeleridir.
Kuzey ve doğuda kış ayları oldukça sert geçer. Ülkenin çoğu bölgesinde yağan kar, uzun süre erimez ve öylece kalır. Yaz aylarında, çok sık sağnak yağışlar olur. Ova görünümündeki bölgeler, ortalama olarak 480 ila 650 mm arasında değişen bir yağış ortalamasına sahiptir. Fakat daha yüksek bölgelerde, mesela Baltık kıyılarında bu rakam daha yüksektir. Oldukça yüksek olan dağlık bölgelerde ise yıllık yağış miktarı 1020 mm’ye kadar ulaşır.
Polonya’daki ulaşım altyapısı oldukça yüksek bir seviyeye yükseltilmiştir. Hem devletin hem de sakinlerin ulaşım konusuna aşırı titizlikle yaklaştıklarını bilmek ilgi çekicidir. Bu nedenle, turistlerin genellikle ülke çapında hareket etmekte herhangi bir problemleri yoktur. Buradaki tüm ulaşım araçları her zaman tam olarak programa göre çalışır. Yolculuk sırasında araçta öngörülemeyen bir durum meydana gelse bile, örneğin bir arıza, yolcular, mümkün olduğunca çabuk bir şekilde bir analog aktarmaya aktarılır.
Ülke içinde uçakla, trenle, otobüsle, metroyla veya tramvayla seyahat edebilirsiniz. Araba kiralama seçeneği de turistler arasında çok popülerdir.
Polonya’nın son derece gelişmiş bir ulaşım altyapısı vardır. Bu nedenle, turistler kendi bölgeleri boyunca rahat ve rahat olacak şekilde seyahat edeceklerdir. Şehir içinde otobüsle hareket etmek en uygunudur. Herhangi bir şehirdeki her yarım saatte bir otobüs, kendi otobüs terminallerini farklı yönlere bırakmaktadır.
Büyük şehirlerde ayrıca bir tramvay servisi de bulacaksınız. Polonya’nın başkenti Varşova’da bir metro vardır. Metro istasyonlarının oldukça büyük olduğunu ve yeraltı kavşağının kendisinin uygun olduğunu unutmayın.
Yüzyıl Turizm, 1999 yılında TÜRSAB üyesi bir seyahat acentesi olarak İstanbul, Aksaray’da kurulmuştur. Bugün ise merkez ofisinin yanında İstanbul Havalimanı, Laleli ve Moskova şubeleriyle onlarca şirkete kurumsal seyahatler için hizmet vermeye devam etmektedir.
23 yıl içerisinde 2200’den fazla şirkete kurumsal seyahatleri için hizmet vermiş olan Yüzyıl Turizm, bireysel seyahatlerle ilgili de ofislerinde bugüne kadar 1,5 milyondan fazla misafirini ağırlamıştır.