Cezayir’in 15 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarının Türkiye’ye yapacakları ziyaretlere ilişkin bir karara varıldı. Yeni kararla birlikte Cezayir vizesi alınacak mı? Yüzyıl Turizm haberimizde…
Cezayir Vizesi Muafiyeti Var Mı?
Cezayir‘in 15 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarının Türkiye’ye yapacakları ziyaretlerde her 180 gün içinde azami 90 gün ikamet süreli turistik amaçlı seyahatlerinde vize muafiyeti sağlanmasına karar verildi. Cezayir vize muafiyeti sağlanmasına ilişkin ise Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
SHGM’nin sitesinde yer alan duyuruda ise şöyle denildi; ”27.12.2019 tarih ve 30991 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 26.12.2019 tarih ve 1943 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı uyarınca, Cezayir’in 15 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarının Türkiye’ye yapacakları her 180 gün içinde azami 90 gün ikamet süreli turistik amaçlı seyahatlerinde vize muafiyeti sağlanmasına karar verilmiştir.”
Bu kapsamda söz konusu Cezayir vizesi muafiyeti 15 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük geçerli umuma mahsus pasaport hamili Cezayir vatandaşları için uygulanacak. Açıklama ise şu şekilde;
Geçerli pasaport hamili söz konusu ülke vatandaşları, her yüz seksen (180) günlük süre içerisinde doksan (90) günü aşmayan bir süre için ülkemize giriş yapmak, transit geçmek, çıkmak ve ülkemizde geçici olarak kalmak için vize alma yükümlülüğünden muaftır.
Söz konusu vize muafiyeti, anılan ülke vatandaşlarına, ülkemizde akredite diplomatik ve konsolosluk temsilcilikleri veya uluslararası örgüt temsilcilikleri üyelerinin aile fertlerinin çalışmasına ilişkin olarak akdedilecek bir anlaşma haricinde bir çalışma hakkı vermemektedir.
Ülkemizde çalışma, öğrenim, araştırma, eğitim, aile birleşimi ve/veya uzun dönemli ikamet konularını düzenleyen uygun meşruhatlı vizeler ulusal mevzuatımıza tabidir. Ülkemizin meşruhatlı vizeleri için gerekli olan hususlar (başvuru yeri, destekleyici belgeler vb.) ulusal mevzuatımıza tabidir.
Türkiye – Cezayir Siyasi İlişkileri
Türkiye-Cezayir siyasi ilişkisi 1516 yılında Barbaros kardeşlerin Cezayir’e gelişiyle birlikte başlamıştır. 2016 yılı iki ülke arasındaki ilişkilerin başlangıcının 500. yılına tekabül etmiştir. Osmanlı idaresinin ardından Türkiye’ye ve Türk milletine duyulan sempati ve yakınlık duyguları bugün de geçerliliğini korumaktadır. Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti’yle diplomatik ilişkilerimiz ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1962 yılında tesis edilmiştir.
2006 yılında elde edilen verilere göre Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ortağı Cezayir. Doğu Bloku’nun yıkılmasıyla birlikte Türkiye ile Cezayir arasında siyasi ilişkilerin gelişmesini engelleyen unsurlar geçerliliğini büyük ölçüde kaybetmiştir. Böylece son dönemde gerek üst düzey siyasi, gerek teknik heyetler seviyesinde karşılıklı ziyaretlerde artış kaydedilmiş, 2006 yılında “Dostluk ve İşbirliği Anlaşması” imzalanmıştır. Türkiye, Cezayir tarafından İspanya, İtalya ve Portekiz’le birlikte “stratejik ortak” olarak değerlendirilmektedir.
Cezayir’le ortak tarihimizin en önemli şahsiyetlerinden Oruç Reis’in İspanyol kuvvetlerle çatışırken Tlemsen şehrinde şehit edilişinin 500. yılı olması sebebiyle 20 Kasım 2018 tarihinde Ain Temouchent vilayetinde bir anıtı dikilmiştir. Törene Cezayir Kültür Bakanı iştirak etmiş, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızdan da katılım sağlanmıştır. Kültür ve eğitim alanlarındaki faaliyetlerimizin daha etkin şekilde yürütülebilmesini teminen Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açılmasına yönelik girişimlerimiz devam etmektedir. Bununla birlikte, Yunus Emre Enstitüsü ile Cezayir-2 Üniversitesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde üniversite bünyesinde okutman görevlendirilmektedir.
Doğalgaz Tedarikçimiz Cezayir
Afrika’nın en geniş (dünyanın en geniş 10’uncu) yüzölçümüne, 40 milyonu aşan nüfusa ve önemli doğalgaz ve petrol rezervlerine sahip Cezayir, kıtanın en büyük 4’üncü ekonomisi konumundadır. Cezayir, ülkemizin Afrika’daki en önemli ticaret ortaklarından birisi olarak dikkat çeker ve özellikle enerji ithalatımızda kaynak çeşitlendirilmesi açısından önemli bir yere sahiptir. Bu bağlamda, Cezayir Rusya, İran ve Azerbaycan’ın ardından 4. Büyük doğalgaz tedarikçimiz konumundadır. Ayrıca, Cezayir gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız için cazip iş olanakları sunmaktadır.